Queeste naar Seks en Literatuur - Twee blikken, één boze zin en 75,- euro
<< vorige | Hoofdmenu | Volgende >>


Uit het leven van een simpele cassiereziel.

Je staat des ochtends vroeg op. Eigenlijk wil je niet. Enkele seconden ben je niets, is de wereld niets, bestaat er niets, er is alleen jij en je gedachten waar je bent, wie je bent, welke dag het is en wat er gister gebeurd is. Je pijnigt je hersens en probeert je een beeld te vormen van wat je vandaag te wachten staat. Opeens dringt het tot je door dat je vandaag naar je werk moet, om 7.30 uur. Verschrikt kijk je op de wekker. In no-time ben je klaar wakker. Gelukkig. Het is nog maar half  zeven.

Je draait je nog eens om, je kunt niet meer slapen. Een lichte, zenuwachtige kriebel dient zich aan in je buik. Wat gebeurt er vandaag? Je hoopt, je denkt, je wilt het weten, misschien wil je wel dat de dag al om is. En wat is dat bed trouwens lekker warm. Je besluit op te staan, want anders komt het er niet meer van. 

Omdat je zo vroeg opstond en dacht dat je alle tijd had, moet je je om kwart over zeven toch nog haasten, anders haal je die half acht niet. Hijgend kom je aan op de werkvloer. Je collega's groeten je half, gapend achter hun hand. Alleen je baas schreeuwt je vrolijk toe "of je er weer zin in hebt!". De foute muziek schalt door de intercom. Jan Smit wil voor altijd bij haar zijn. Of zoiets.

Op kantoor is het stil, alleen het geluid van een vloekende collega omdat er verdacht gewicht op de weegschaal ligt. Je telt, je vertelt, je telt nog meer. Om vijf voor acht worden er kassa's geeist omdat de klanten zichzelf hebben binnen gelaten. Snel gaat Jan Smit af, Charlene neemt zijn plaats over en kwijlt dat ze de wereld gezien heeft. Maar wel subtiel. Jij hebt de wereld niet gezien. Nog niet. Maar als je genoeg pakken beschuit bij elkaar gescaned hebt, krijg je ook de kans.

Wat je wel ziet die dag is mensen, vallende vlottende activa, stiekeme blikken over en weer, blije kinderen die op banaantjes kauwen, ellebogenwerk, onoplettendheid, schijnheil, boze blikken. Je hoort gegil, gepiep, gerinkel, geschreeuw, gelach. Je hoort roddels aan, opgeblazen verhalen, je herbeleefd feestjes, avonden. Je zingt mee met Charlene.

En je vraagt je af wat je er doet. Wat voor zin het heeft. Of het niet sneu is om te luisteren naar de dorpsroddels. Of het niet hypocriet is om aandacht te veinzen. Of het geen verraad is aan iedereen en vooral jezelf om te blijven. Je weet dat het geen zin heeft. Maar je blijft wel. Je wil, je zal en je moet daar blijven. Al was het maar voor één blik. Die ene blik die je hele dag goed maakt. Of dat ene zinnetje, al is hij niet eens aardig. Je moet naar toestel 806 bellen. Je krijgt een onterechte preek. Maar ook dat maakt je al blij. Het maakt zo'n hele dag goed. Het maakt dat je 's avonds weer ergens over na kunt denken.

De dag duurt. Het word drukker en je collega's klagen wat af. Het wordt gestresster, je wilt op tijd naar huis, maar je moet nog schoonmaken. En helpen op kantoor. Een uur later dan gewoonlijk ben je klaar. Je gaat naar boven. Je rookt een sigaret. Of twee. Drie als je het redden kan. Misschien pik je een slokje bier van een collega. Je vangt blikken, je luistert, bent verwontwaardigd. En teleurgesteld als er word afgesloten.

Je loopt naar huis. Er is niets gebeurt. Je ligt 's avonds op bed en vraagt je af of je vandaag wat bereikt hebt. Je telt je winst. Twee blikken, één boze zin en 75,- euro.

 

 


06 Mei 2007 Permanente link Google Feed MSN Reporter


Reacties
Naam
(typ de letters en cijfers over)
E-mail
:-) :-d ;-) :-o :-p (h) :-@ :-s :-$ :-( :'( :-| (a) (l) (6) (?) (!) (i) (>) (y)
Outlet NL female 140915 - 030216 468x60


Weblog
Brochures.nl Begin pagina
loggy.nl Home
Weblog maken
RSS Feed

Abonneren!

De Sleur der Dagen
over frustraties, irritaties en alles wat ik kwijt wil
He, bedankt voor die 1000 euro he
De socialist en het Ukkie
Hier nog een luxeprobleem
1500 omdat je me niet kan helpen
Onvoldoende Docent
Het verstand gaat er met de jaren uit
O wat ben je lelijk..De grote Queste naar Seks en Literatuur
Gejat natuurlijk.

Mijn geloof...

Jij. Mijn boekgeschenk.
Liever dan.
Shoot me when I'm twenty
Hoofdrekenen versus klantvriendelijkheid
Ziekte meets schijnheil
De Grote Queste naar Seks en Literatuur


Ik wil alles met je delen
En er is niet eens een behalve.
Who... me?
De kleine rode Kip
ShoarmaPapa
Vivaldi's Children
Jumpstyle
Als je me morgen ziet
Ik hou alleen van je als je dit doorstuurt!

Ik voel me ozo heppie
Ik wil alles met je delen..


Het grote vakantie schuldgevoel
Huiswerk! :@
OntDekking
Helios
Het grote vakantie-schuldgevoel